Hoe maak je een sensorische speelbak?
Wellicht heb je al eens van sensorisch spel, een sensory bin of sensorische speelbak gehoord. Eerder schreven we op onze site over het belang en de voordelen van sensorisch spel. Kort samengevat helpt het spelen met sensorische speelbakken kinderen hun zintuigen te ontwikkelen. Kinderen ontdekken spelenderwijs verschillende texturen, geuren en kleuren. Dit alles draagt bij aan een beter begrip van hun omgeving en helpt hen om sensorische informatie te verwerken. Daarnaast kan spelen met een sensorische speelbak ook een ontspannende en ontprikkelende werking hebben. In onze winkels en op de webshop verkopen we alle benodigdheden voor het maken van een perfecte sensorische speelbak. Het aanbod is groots en we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen je graag een eindje op weg met deze tips om jouw sensorische speelbak te maken.
Geschikte speelbak
Zorg allereerst voor een goede, stevige speelbak. Een gepaste sensorische speelbak heeft opstaande randen, zodat het materiaal in de bak blijft. Let er goed op dat de randen niet te hoog zijn. Je kind moet nog wel bij het materiaal kunnen. Een speelbak met deksel is een aanrader om het materiaal lang netjes te houden en de bak goed op te kunnen bergen. Wij zijn fan van de houten speelbakken van Grennn.
Basismateriaal
Denk na over de inhoud van je speelbak. Het kan leuk zijn om je speelbak een thema te geven, maar kijk vooral naar de speelbehoeften van je kind. Kies een sensorisch basismateriaal. Er zijn veel verschillende materialen te krijgen. Je kunt hierbij denken aan kinetisch zand of gekleurde speelrijst, maar ook sensory play pearls of waterbeads zijn (afhankelijk van de leeftijd van je kind) geschikt.
Accessoires
Zorg voor de juiste accessoires. Let ook hierbij op de speelbehoeften van je kind en voorkom dat je sensorische speelbak te vol wordt. Een sensorische speelbak gevuld met basismateriaal nodigt kinderen gegarandeerd uit om het materiaal aan te raken, op te scheppen en over te gieten. Het is dan ook aan te raden om in je speelbak schepjes, bakjes, trechtertjes, maatbekertjes, vulvormen en zeefjes aan te bieden. Denk ook aan een pincet. Om een rijstkorrel met een pincet te kunnen pakken vraagt heel wat van de fijne motoriek van je kind. De merken Tickit en Grennn zijn hiervoor gouden tips.
Wanneer je je sensorische speelbak thematisch in wilt richten, lenen natuurlijke materialen zich perfect als accessoires. Denk aan schelpen bij het thema strand, of kastanjes en bladeren bij het thema herfst. Uiteraard kun je speelgoed als autootjes of houten dieren toevoegen, maar denk ook aan open ended speelgoed. Open ended speelgoed laat veel ruimte voor fantasie en prikkelt de verbeeldingskracht van je kind. Je kunt hierbij denken aan kapla blokjes, vulvormen van Kiddien Studio de Rijk, de prachtige artikelen van Yellow Door of loose parts van het merk Grapat.
Ook educatief speelgoed leent zich perfect als onderdeel van een sensorische speelbak. Denk hierbij aan speelgoed dat de verschillende levenscyclussen van bijvoorbeeld kikkers of vlinders uitbeeldt. Spelenderwijs leert een kind over de verschillende fases in een levenscyclus, zoals van kikkerdril naar kikkervisje, naar kikker. In onze nieuwsbrief van april ’25 geven we je het recept voor een perfecte voorjaarsbak. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op de socials als je niets wilt missen.
Voor meer inspiratie nodigen we je graag uit in onze winkels, waar vrijwel altijd een voorbeeldbak te zien is. Wij helpen je graag verder op weg.